Diamant - Guide

diamant

Diamanter finns i olika former (cut) och färger (color). Här nedan visas den vanligaste internationella färgskalan där diamanten graderas ifrån D-Z, där D är helt färglös och Z har gula och bruna nyanser. Val av diamantfärg är individuell, generellt eftersträvas en diamant att vara så nära färgen D (färglös) som möjligt och dessa färger är oftast högre i pris än de med gulbruna nyanser.

Diamanter finns även i olika former som ses nedan och det är individuellt vilken form man önskar. Det finns även både naturliga samt labbodlade/ tillverkade diamanter. Skillnaden är att labbodlade diamanter är framställda i labb medans naturliga inte är det. Det går däremot att få samma kvalitet, färg och önskemål på labbodlade diamanter så som för naturliga diamanter. Labbodlade diamanter har generellt ett lägre pris än naturliga diamanter. Både labbodlade och naturliga diamanter är äkta diamanter och kommer med certifikat över 0,3 carat per sten.

Det 4 C:na, color, cut, clarity och carat

Tidigare förklarade vi color och cut, här beskriver vi clarity och carat.

Clarity står för klarhet och diamanter mäts i en klarhetsskala för att mäta imperfektioner och perfektioner. Varje diamant är unik och det man tittar efter är partiklar och korn i diamanten och detta mäts i en skala ifrån FL (flawless) ner till I3 (included 3). FL innebär att det inte går att se imperfektioner som inte kan ses under 10 gångers förstoring inuti diamanten eller på ytan av diamanten. Medans I3 har defekter som går att se utan mikroskåp. Det vanligaste är att ha en diamant klarhetsskala ifrån VVS1-SI2 vilket vi har, nedan kan ni se vad detta innebär. Självklart kan annat önskemål ordnas vid förfrågan.

VVS1 & VVS2

Väldigt små inneslutningar som är svåra att upptäcka under 10 gånger förstoring, med en utmärkt klarhet.

VS1 & VS2

Väldigt små inneslutningar som går att se under 10 gånger förstoring, men är i de flesta fall osynliga med ögat.

SI1 & SI2

Små inneslutningar som i vissa fall kan gå att se utan några hjälpmedel.

vad är Carat?

Carat är en vikt och används när man väger diamanter och förkortas oftast till Ct som står för carat och Ctw som står för carat total weight, Ctw användas till exempel på en ring med diamanter på skenan, som på exempelvis ett alliansband, för att summera hela caratvikten som ringen innehåller. 1 carat väger lika mycket som 0.2 gram. Det vanligaste är en diamant på 1 ct (carat) och uppåt när det kommer till våra förlovningsringar.

Det femte C:et som ofta nämns står för "conflict free" vilket betyder att diamanterna är konliftfria. Vi använder oss enbart av konfliktfria diamanter som har genomgått kimberlyprocessen, vilket innebär att diamanterna inte härstammar ifrån något konfliktdrabbat område. Våra diamanter genomgår kimerlyprocessen ifrån råa diamanter till färdigslipade. Vi stödjer enbart konfliktfri handel av diamanter.

 

Diamantcertifikat

 

När det kommer till diamanter och dess certifikat så finns det många på marknaden som utfärdar certifikat. Vi har dock valt att enbart samarbeta med de världsledande i branschen som ställer höga krav och är noga med sina certifieringar. Vi använder främst GIA för naturliga diamanter och IGI för labbodlade diamanter.

Vad är ett diamantcertifikat?

I ett certifikat så är diamanten bedömd utifrån olika kriterier, detta sker på våra större diamanter och det skickas med i beställning av en ring som har en diamant större än 0,3 i caratvikt per diamant. Diamanten bedöms utifrån olika kriterier så som de 4a C:na, med mera, som man kan läsa fler detaljer om i texten ovan. Certifikaten finns alltid registrerade hos utgivaren av certifikatet och diamanten har oftast en lasergravering på rundisten med sitt certifieringsnummer som går att se under 20 gångers förstoring.